Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Wassertalkogel
 
 Uploaded 29-04-07  

Wassertalkogel    3247m

Wassertalkogel set fra Silberkar (N).

Wassertalkogel er det højeste punkt på den lange kam, der strækker sig mellem Weissmaurachjoch og Pitztaler Jöchl. Det meste af denne kam overskrides af Mainzer Höhenweg, der i Wassertalkogel har sit højeste punkt. Få meter under toppen ligger Rheinland-Pfalz bivuakhytten, der primært benyttes af bjergvandrere på højdestien.

Førstebesteget: 1895 (S-graten)
Kort: AV-Karte Blad 30/5 Geigenkamm
Fører: RR Ötztaler Alpen

A) S-graten fra Braunschweiger Hütte. 6 timer, L+, 488hm.
  Dette er den sydlige del af den markerede Mainzer Höhenweg, og denne rute kan både benyttes til bestigning og til overskridning af bjerget. Undervejs overskrides de tre 3000'ere Wildes Männle, Wurmsitzkogel og Gschrappkogel, men efter min opfattelse kan disse ikke betragtes som selvstændige bjerge.
  Fra Braunschweiger Hütte, 2759m, følger man stien mod NE, op over nogle brede klippeterrasser, til Pitztaler Jöchl, 3001m, ¾ time. Her begynder den egentlige Mainzer Höhenweg. Man stiger ned til venstre til man står nedenfor Südliches Pollesjoch. Her går den mest benyttede sti fra og fører ned til en af skiområdets parkeringspladser, men Mainzer Höhenweg holder til venstre og fører op gennem den stejle rende til Südliches Pollesjoch (hjælpereb). Stien traverserer nu W-flanken af Polleskogel frem til Nördliches Pollesjoch, ca. 2990m, ¾ time. Herfra fører den markerede rute stort set graten hele vejen mod N til Wassertalkogel. Efter en times tid når man frem til et takket gratparti Wildes Männle, 3063m, og kort efter følger Wurmsitzkogel, 3079m, men ingen af disse kan anses for at være selvstændige bjerge, og man bemærker knap nok at man overskrider dem. Længere fremme følger Gschrappkogel, 3194m, der er et mere markant punkt, men heller ikke dette punkt kan anses for at være et selvstændigt bjerg. Kun ganske få steder omgår stien enkelte klippetårne, disse kan dog også bestiges direkte med klatring op til III+°. Til sidst når man toppen af Wassertalkogel, 4 timer. Ialt 6 timer i opstigning, 4½ time i nedstigning.

B) N-graten fra Rüsselsheimer Hütte. 6 timer, WS-, 924hm.
  Dette er den nordlige del af den markerede Mainzer Höhenweg, og er en mere afvekslende bestigningsrute end ruten fra syd, til gengæld er udsigten undervejs noget mere begrænset. Mainzer Höhenweg kan i øvrigt overskrides i begge retninger, regn i begge tilfælde med ca. 10-11 timer.
  Fra Rüsselsheimer Hütte, 2323m, følger man stien mod E, drejer til højre ved vejviseren, og stiger op i Weissmaurachkar, hvor man med en spændende udsigt til Puitkogel følger en gammel sidemoræne op til Weissmaurachjoch, 2959m, 2 timer. Nu stiger man ca. 100 højdemeter op over Puitkogels NE-grat forbi to markeringsstænger, derefter holder man højden mod venstre til Grubigkarleswand. Denne grat overskrides i en lille scharte (markeringsstang) og på den anden side følger en stejl men kort nedstigning til Nördliche Puitkogelferner, sikret med stålkabler. Man krydser gletscheren i ca. 3000m højde, fortsætter tværs over en bred udløber af Puitkogel og stiger så ned gennem en 30m lang og stejl rende til Südliche Puitkogelferner (sikringskabler). Denne gletscher krydses med svag nedstigning, og man når nu frem til endnu en udløber, der deler øvre Silberkar i to. Også denne udløber samt en efterfølgende lille klippegrat overskrides (stålkabler) og man når nu frem til en lille unavngivet gletscher NE for Sonnenkogel. Denne gletscher krydses, således at man passerer lige nedenfor Sonnenkogels E-grat (alt efter gletscherstand evt. ved overskridning af også denne grat). Nu holder man mod W og stiger på bagsiden af Sonnenkogel op til passet mellem Sonnenkogel og Wassertalkogel, ca. 3120m, 3 timer. Til slut op over den lette klippegrat med store blokke til toppen af Wassertalkogel, ½ time. Ialt 6 timer i opstigning, 4½ time i nedstigning.Interne links:

Braunschweiger Hütte
Rüsselsheimer Hütte
Bjerghytter
Egen bestigning af Wassertalkogel
Bjergbestigning i Pitztal
Generel information om Pitztal
Eksterne links:

Braunschweiger Hütte
Rüsselsheimer Hütte
Turistinformation Pitztal