Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Diablons
 
 Opdateret 10-10-04  
Roccia Nera

Diablons    3609m

Diablons set fra Corne de Sorebois

Diablons set fra Corne de Sorebois (W).

Diablons er et bredt massiv og det mest markante i den lange bjergkam der adskiller Val de Zinal fra Turtmanntal. Mod Zinal udgør Diablons en dyster bjergside med hyppige stenslag og laviner - heraf navnet, mens Turtmann-siden med flere små gletschere er mere varieret. Diablons er ganske let at nå fra Cabane de Tracuit men bestiges alligevel kun sjældent på grund af den tvivlsomme klippe.

Førstebesteget: 1863 (SSE-graten)
Kort: Blad 1327 1307 Vissoie og Evolène
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3

A) SSE-graten fra Cabane de Tracuit. 1½ time, WS, 353hm.
  Dette er den mest benyttede rute på bjerget, der således hurtigt kan bestiges fra Cabane de Tracuit.
  Fra Cabane de Tracuit, 3256m, omgår man det første klippeparti i sneen på Turtmanngletscher, hvorefter man stiger op på SSE-graten. Denne følges op til P.3405, som omgås til venstre (W), hvorefter man følger den brede ryg op over ral og sne til S-toppen eller Diablon des Dames, 3538m, 1 time. Nu følger man graten videre frem, først i sne ned til laveste punkt mellem de to toppe, senere i klippe op til hovedtoppen, idet man omgår evt. vanskeligheder til højre (E), ½ time. Ialt 1½ time i opstigning, 1 time i nedstigning.

B) SW- og SSE-graten fra Zinal via Diablon des Dames. 5½ time, WS, 1934hm.
  Et interessant alternativ er det at tage Diablons med som supplement til en hyttetilgang til Cabane de Tracuit. Hvis man nøjes med Diablon des Dames overstiger ruten ikke L i sværhedsgrad, alternativt kan man lade sækken stå her og fortsætte uden sæk til hovedtoppen.
  Fra den sydlige ende af
Zinal, 1675m, følger man asfaltvejen op mod øst mellem de nye etagebyggerier. Asfaltvejen bliver til en grusvej og senere en sti der fører stejlt op over græshængene mod øst til hytterne ved Le Chiesso og videre op til Combautanna, 2578m, 2 timer. Den fine sti fortsætter op til Col de Tracuit, men vi følger den kun frem til der hvor stien passerer foden af Diablon des Dames' SW-grat, 2931m, 1 time. Man forlader her stien, passerer venstre (W) om et særpræget klippetårn for at betræde graten ovenfor tårnet. Nu følger man graten uden vanskeligheder over ral og klipper til toppen af Diablon des Dames, 3538m, 1½ time. Herfra følges rute A) til højeste punkt, ½ time. Ialt 5½ time i opstigning.

Diablons set fra Corne de Sorebois

Interne links:

Cabane de Tracuit
Bjerghytter
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Generel information om Val d'Anniviers
Eksterne links:

Cabane de Tracuit
SAC bjerghytter
Turistinformation Zinal