Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Dufourspitze
 
 Opdateret 12-10-02  
Roccia Nera

Dufourspitze    4634m

Dufourspitze er den højeste top i Monte Rosa-massivet, her omgivet af Nordend til højre og Zumsteinspitze til venstre, set fra toppen af Liskamm

Dufourspitze er den højeste top i Monte Rosa-massivet, her omgivet af Nordend til højre og Zumsteinspitze til venstre, set fra toppen af Liskamm (W).
 

Dufourspitze er ikke blot den højeste top i Monte Rosa-massivet, men også Schweiz' og Walliser Alpens højeste bjerg samt Alpernes næsthøjeste bjerg efter Montblanc. Modsat de fleste andre Monte Rosa-toppe ligger Dufourspitze ikke på statsgrænsen, men på en tværkam 180m øst for denne. Hvor de to kamme mødes befinder sig Grenzgipfel, som dog ikke kan betragtes som en selvstændig top. Grenzgipfel er derimod kulminationspunkt for Alpernes højeste bjergvæg, den 2400m høje Macugnagawand.

Førstebesteget: 1848 (N-flanken)
Kort: Blad 1348 Zermatt
Fører: SAC Walliser Alpen bind 4

A) W-graten fra Monte Rosa-Hütte via Sattel. 7 timer, WS, II°, 1839hm.
  Den letteste rute på Dufourspitze er en af de mest populære bestigningsruter i Wallis, men skal ikke desto mindre ikke undervurderes. Ruten er lang, og selv om der som oftest er et tydeligt spor hele vejen skal man ubetinget have rutine i at bevæge sig på en gletscher. På grund af den store højde og rutens længde er det kun under halvdelen af dem, der forsøger sig på ruten, der når helt til toppen. En god udholdenhed og den nødvendige akklimatisering er derfor en forudsætning, hvis man ønsker at nå toppen af det højeste bjerg i Schweiz.
  Fra Monte Rosa-Hütte, 2795m, fører en god sti mod SE op over Untere Plattje og frem til Grenzgletschers nordlige sidemoræne, som man følger til toppen, 1 time. Herfra stiger man stejlt op mod venstre over klippe og blokmark til Obere Plattje, hvor man når op til en lille udløber af gletscheren (ca. 3260m), ½ time. Denne del af opstigningen laves med pandelampe, og det er derfor en fordel at recognoscere ruten dagen i forvejen. Alternativt befinder der sig umiddelbart før gletscheren adskillige bivuakpladser på højre hånd. Nu stiger man op over gletscheren og når hurtigt op i et kompliceret isbrud, hvor gletscheren falder ned mod begge sider og derfor har spalter i alle retninger. Dette sted kan være meget lumsk at passere i nedstigning hvis man er for sent på dagen. Man holder i første omgang mod øst, senere sydøst. Der kommer gradvist færre spalter, og man stiger nord om Scholle, et lille isbrud, og kommer op på en bred forhøjning på gletscheren, hvorfra man kan overskue den øvre del af massivet (ca. 4000m), 3 timer. Herfra begynder selve bestigningen! Man stiger let ned mod højre og holder herefter mod sydøst op over et jævnt snehæng, Satteltole, og når op i Sattel over et stejlt sne- eller ishæng (4359m), 1 time. Nu følger man graten mod toppen, til at begynde med i sne eller is frem til fortoppen P.4499, der overskrides, hvorefter der atter er sne frem til topklipperne. Graten bliver her smallere og mere eksponeret, og man følger den op over de ofte isede klipper. Et første grattårn bestiges ad en kort couloir på nordsiden, og det højeste punkt bestiges direkte gennem en ofte iset kamin (II°), hvorfra der kun er få meter til toppen, 1½ time. Ialt 7 timer fra Monte Rosa-Hütte, 3½ time i nedstigning.

B) SE-graten fra Capanna Regina Margherita via Zumsteinspitze. 3½ time, ZS, II+°, 292hm.
  Dette er normalvejen på Dufourspitze fra den italienske side. Lidt vanskeligere end fra den schweiziske side, men nyder godt af et højt og et tæt beliggende udgangspunkt.
  Fra Capanna Regina Margherita, 4554m, stiger man ned i Colle Gnifetti, overskrider
Zumsteinspitze og når således frem til Grenzsattel (4453m), 75 min. Nu stiger man i sne til de første klipper og herefter videre op over grænsegraten. Et første tårn klatres let til venstre for kanten (II°), hvor man finder fine riss, der passer til tænderne på steigeisen, et følgende og større tårn klatres til højre for kanten (II+°, i nedstigning kan med fordel abseiles). Man når således op på Grenzgipfel (4618m), hvorfra man kan se direkte ned på Silbersattel, 1 time. Herfra mod vest over tværkammen, der byder på hyggelig og ikke for vanskelig klatring i god klippe. Undervejs overskrider man to mindre tårne, de såkaldte Falschen Grenzgipfel og Ostspitze inden man når frem til højeste punkt, 45 min. Ialt 3½ time i opstigning, 2½ time i nedstigning.

C) SSW-graten (Cresta Rey) fra Capanna Regina Margherita. 6 timer, ZS+, III+°, 664hm.
  Umiddelbart fra toppen falder denne korte, men stejle sidegrat af mod den øverste del af Grenzgletscher. Set fra Margheritahytten en smuk og meget elegant rute. Klatringen er meget indbydende og beliggende i et flot og vildt landskab.
  Fra Capanna Regina Margherita, 4554m, stiger man ned over Grenzgletscher som ville man stige ned mod Monte Rosa-Hütte. Man følger sporet til plateauet ovenfor det øverste isfald (ca. 3970m) og stiger herefter mod nord og nordøst op til foden af Cresta Rey, som man når fra venstre (ca. 4200m), 3 timer. Herfra klatrer man direkte op over den stejle grat. Graten består af god, solid granit, og er ofte fri for sne, takket være den sydlige eksponering. Man følger graten hele vejen til udstigningen, direkte på højeste punkt, 3 timer.
Variant: Denne rute kan også nås fra Monte Rosa-Hütte med et ekstra tidsforbrug på 2-3 timer.

Dufourspitze med Nordend til højre og Zumsteinspitze til venstre, set fra toppen af Liskamm

Interne links:

Capanna Regina Margherita
Monte Rosa-Hütte
Bjerghytter
Artikel: På bjergtur med let sæk
Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Egen bestigning af Dufourspitze
Eksterne links:

Monte Rosa-Hütte
Turistinformation Zermatt
Zermatt webcams