Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Feechopf
 
 Opdateret 22-01-05  
Roccia Nera

Feechopf    3888m

Feechopf set fra Allalinhorn

Feechopf set fra Allalinhorn (E) med SE-graten direkte mod beskueren.

Feechopf er et noget uanseligt bjerg som dog ofte overskrides i forbindelse med en bestigning af Allalinhorn, eller som led i en overskridning fra Mittelallalin til Täschalp. I 1980'erne var bjerget genstand for planer om en svævebane hertil fra Mittelallalin, men tilladelsen blev aldrig udnyttet, og bjergbanen stopper derfor i dag i Mittelallalin.

Førstebesteget: 1883 (SE-graten)
Kort: Blad 1328 Randa
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) SE-graten fra Mittelallalin via Feejoch. 2½ time, WS, 438m.
  Denne grat bestiges som oftest i opstigning efter en bestigning af Allalinhorn.
  Fra Mittelallalin, 3450m, stiger man ned i den lille snesadel SW for stationen. Herefter fortsætter man i sydvestlig retning tæt under Hinter Allalingratens stejle nordside. Omkring 3600m stiger terrænet stejlt an, og efter en flankemarch under bergschrunden når man op i Feejoch (3810m), 2 timer. Herfra følger man graten, som består af flere mindre klippetårne, som efter ønske kan bestiges direkte eller omgås til venstre (S). Man når således toppen af det højeste tårn, hvorfra der kun er få meter til højeste punkt, som oftest er sne, ½ time. Ialt 2½ time i opstigning.

B) SE-graten fra Längflue via Feejoch. 3½ time, WS, 1018hm.
  Indtil metroen blev bygget blev Feejoch oftest nået fra Längflue på en ren gletschertur.
  Fra Längflue, 2870m, stiger man direkte mod syd, idet man passerer venstre (E) om de séracer, der dannes i forlængelse af den lille klippeø, koteret med 3173,7m. Herefter følger man midten af gletscheren, passerer uden om nogle store spalter omkring 3300m, og når således direkte op i Feejoch (3810m), 3 timer. Herfra som i rute A) til toppen, ½ time. Ialt 3½ time i opstigning.

C) NW-flanken fra Täschhütte via Alphubeljoch. 3½ time, WS-, 1187hm.
  Den letteste rute på bjerget, som dog alligevel oftest bruges i nedstigning.
  Fra Täschhütte, 2701m, fører en udmærket sti mod øst op over den græsdækkede bjergside frem til Schreiende Bach. Man krydser de to første arme af denne bæk, og stiger så op langs med den tredie frem til Chummibodmen (2886m) hvor der også er gode bivuakpladser, 45 min. Stien fortsætter op til den midterste tunge af Alphubelgletscher, hvor man straks stiger ud på isen, 45 min. Nu fortsætter man langs med, og på sydsiden af den lange klippeø, der næsten deler Alphubelgletscher i to. Længere oppe afløses denne klippeø af en ismur. Denne ismur overstiges helt til højre, i nærheden af en klippevæg som danner den videre forlængelse af klippeøen. Nu kommer man op på den øverste del af Alphubelgletscher, hvor et jævnt snehæng fører frem til Alphubeljoch (3782m), 1½ time. Fra passet holder man højden mod øst indtil Feechopf bliver synlig og stiger så direkte op over den svagt hældende NW-flanke til toppen, 20 min. Ialt 3½ time i opstigning, 2 timer i nedstigning.

D) NW-flanken fra Längflue. 3½ time, WS, 1018hm.
  Ønsker man at returnere til Saas kan man med fordel vælge denne rute, hvor man ikke på noget tidspunkt sætter foden på klippe.
  Fra Längflue, 2870m, stiger man nærmest direkte ud på Feegletscher og stiger op over denne mod SSW, midt mellem Längfluegratens forlængelse og en klippevæg som kommer ned fra Alphubel. Mellem 3300 og 3600m stejler terrænet til, og enorme spalter kan her gøre det nødvendigt med store omveje. Omkring 3600m ophører spalterne, og man stiger direkte op i retning af Alphubeljoch. Man lader dog passet ligge til højre og stiger direkte op over den svagt hældende NW-flanke til toppen. Ialt 3 timer i opstigning, 2 timer i nedstigning.

Feechopf set fra Allalinhorn

Interne links:

Längflue
Täschhütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Bjergbestigning i Saastal
Generel information om Saastal
Egne bestigninger af Feechopf
Rebledertur Randa
Eksterne links:

SAC bjerghytter
Turistinformation Saastal