Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Rimpfischhorn
 
 Opdateret 09-07-02  
Roccia Nera

Rimpfischhorn    4199m

Rimpfischhorn set fra Bösentrift nordtop

Rimpfischhorn set fra Bösentrift nordtop (NW) med Pfulwe og Spitzi Flue til højre.

Rimpfischhorn er et meget spændende bjerg, stående nærmest som en nunatak omgivet af gletschere til alle sider. Det er ikke et specielt nemt bjerg, men byder efter min mening på den mest spændende normalvej på noget bjerg i Alperne. Da toppen falder stejlt af til alle sider får man fra toppen virkelig indtryk af at man er i højden. Et meget anbefalelsesværdigt bjerg.

Førstebesteget: 1859 (WSW-graten)
Kort: Blad 1328 Randa og 1329 Zermatt
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) WSW-graten fra Fluhalp. 5 timer, WS, 1592hm.
  Den klassiske rute på Rimpfischhorn og vel den mest spændende normalvej på nogen firetusinder i Alperne, da man her møder praktisk taget alle alpine terræner på en objektiv sikker rute.
  Fra Fluhalp, 2618m, finder man bag hotellet en sti, som fører op gennem morænedalen til et par små søer. Herfra fortsætter stien op til venstre op over et græshæng, der dog snart går over i blokmark. Den bedste rute er her markeret med røser, og fører op til passet Pfulwe (3155m) mellem bjerget af samme navn og Spitzi Flue, 2 timer. På begge sider af passet findes mindre bivuakpladser, vand kan ofte hentes ved den lille kilde SE for pashøjden. Herfra kan man endvidere bestige bjerget Pfulwe (3314m) på ca. ½ time. Fra passet stiger man kort ned på den anden side, omgår bjerget Pfulwe i nord og når frem til Längfluejoch (3270m). Herfra stiger man op over den brede firnryg, der med tiltagende højde bliver smallere og stejlere, og til sidst slutter ved en klippevæg under Rimpfischhorns fortop P.4009. Denne klippevæg klatres uden større vanskeligheder i snegratens forlængelse, og man når således op på fortoppen, hvorfra man har et godt indblik i topvæggen. En kort nedstigning fører ned i Rimpfischsattel (sadlen mellem for- og hovedtop), 1½ time. Fra et klippetårn til højre for højeste punkt falder en sporn af mod sadlen, og umiddelbart til højre for denne kommer en snecouloir ned. Man stiger nu op gennem denne snecouloir til ca. en trediedel højde, hvor man traverserer til venstre ud på ryggen af den føromtalte sporn. Herfra er der to muligheder. Hvis topvæggen kun har begrænset sne følger man spornen til den eksponerede topgrat og følger denne ca. 100m til højeste punkt. Hvorimod hvis der ligger en del sne i væggen følger man i stedet kun spornen et kort stykke vej, og fortsætter så op i flanken til venstre for i stedet at nå topgraten umiddelbart under højeste punkt, 1 time. Ialt 5 timer i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) WSW-graten fra Täschhütte via Rimpfischsattel. 5 timer, WS, 1498hm.
  Normalvejen kan også nås fra Täschhütte, men da man først møder ruten under toppen går man glip af en stor del af normalvejens kvaliteter.
  Fra Täschhütte, 2701m, fører en udmærket sti mod øst op over den græsdækkede bjergside frem til Schreiende Bach. Man krydser de to første arme af denne bæk, og stiger så op langs med den tredie frem til Chummibodmen (2886m) hvor der også er gode bivuakpladser, 45 min. Stien fortsætter op til den midterste tunge af Alphubelgletscher, hvor man straks stiger ud på isen, 45 min. Man følger nu sporet i retning mod Alphubeljoch indtil ca. 3400m, men holder så mod sydøst og når frem til en gennemgang, hvor man med et højdetab på ca. 100m kan stige ned på Mellichgletscher. Nu holder man mod syd, senere sydøst og krydser hele Mellichgletscher til gletscherbugten der kommer ned fra Rimpfischsattel. Op over denne når man således Rimpfischsattel, 2½ time. Herfra følger man rute A) til toppen, 1 time. Ialt 5 timer i opstigning, 3½ time i nedstigning.

C) WSW-graten fra Britanniahütte via Allalinpass. 5 timer, WS, 1170hm.
  Sluttelig kan normalvejen også nås fra Feesiden ad en næsten ren gletschertur.
  Fra Britanniahütte, 3029m, fører en lille sti mod sydvest ned langs Mittelallalins klippevæg og når på ca. 10 min. ned til Hohlaubgletscher. Denne gletscher er normalt snefri, og man krydser den i en stor bue mod vest og syd til ryggen af Hohlaubgraten, der her ikke er særlig udpræget. Ryggen krydses til en lille snesadel på bagsiden (3105m), hvorfra man let kan stige ned på Allalingletscher. Nu stiger man op over gletscheren langs foden af Hohlaubgrats klippevægge. Efter at have passeret et større klippefremspring ser man nu Allalinpass forude til højre. Man sætter kurs direkte mod passet og når det over et let snehæng (3564m), 2½ time. Fra pashøjden stiger man nu mod SW, idet man holder højden under først en lille klippeø, og senere en større klipperyg som falder af fra N-gratens Grossen Gendarm. Her møder man ruten som krydser Mellichgletscher fra Täschhütte, og man følger nu denne op i Rimpfischsattel, 1½ time. Herfra følger man rute A) til toppen, 1 time. Ialt 5 timer i opstigning, 3½ time i nedstigning.

D) N-graten fra Britanniahütte. 7 timer, ZS, III°, 1170hm.
  En spændende rute, der fra Grossen Gendarm i nord til højeste punkt byder på næsten en km gratklatring på for det meste god klippe.
  Fra Britanniahütte, 3029m, følger man rute C) til Allalinpass, 2½ time. Herfra stiger man direkte mod nord op over den brede firnryg, som under Grossen Gendarm (4108m) går over i en snegrat, og man følger denne til foden af gendarmen. Dette tårn kan omgås til begge sider, men på grund af de løse klipper i flankerne (østsiden er mindst løs) er det bedst at bestige tårnet direkte over kanten og abseile ca. 40m ned på bagsiden af tårnet. Man når således frem til en dyb scharte i graten. Nu fortsætter man ad graten. Denne består af syv tårne, som alle bestiges mere eller mindre direkte i som oftest ganske fornøjelig klatring. I den øverste halvdel af graten er de enkelte tårne ofte adskilt af korte og skarpe snesadler som kan have vægter. Det vanskeligste parti møder man ved bestigning af det højeste punkt, der består af høje og stejle platter. Dette parti klatres lettest via en ca. 12m høj lodret og snæver kamin med gode greb, alternativt kan man klatre op over platterne til højre for kaminen i vanskeligere, men flot og eksponeret klatring. Det sidste korte stykke holder man sig let på østsiden og når således højeste punkt, 4½ time. Ialt 7 timer i opstigning.
Variant: Denne rute kan også nås fra Täschhütte ved at følge rute B) frem til Allalinpass, 3½ time, hvorfra man følger ovennævnte rute til toppen, ialt 8 timer.

Rimpfischhorn set fra Bösentrift

Interne links:

Fluhalp
Täschhütte
Britanniahütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Bjergbestigning i Saastal
Generel information om Saastal
Egne bestigninger af Rimpfischhorn
Galleri: Den bedste normalrute
Eksterne links:

SAC bjerghytter
Turistinformation Saastal