Navigation:    
Start  >  Nyheder  > 16. juni 2012
 
 Uploaded 16-06-12  

Seneste nyheder:

16. juni 2012 ViaAlpina skifter gradvist indhold
  I februar fik jeg en mail fra min gamle skolekammerat Ole med følgende ordlyd: "Via Alpina var dog for godt et navn til at lade gå i glemmebogen, og da jeg i 2000 var i en tilsvarende situation og skulle finde på et navn til denne hjemmeside var det nærliggende at genbruge dette 16 år gamle navn. For ligesom i 1984 er formålet med denne hjemmeside at man gradvist kan tilegne sig den nødvendige information så man er klar til de store bjerge."
Dette udsagn kendte jeg kun ganske godt, for det var sakset fra den side her på ViaAlpina, hvor jeg beskriver oprindelsen af og baggrunden for navnet, hvordan det var blevet anvendt i 1984 til en lang tur gennem Alperne, og hvordan navnet blev genbrugt da denne hjemmeside blev oprettet i 2000. For han har jo ret, idet der efterhånden går lang tid mellem at der kommer flere bjergmæssige nyheder her på sitet, hvilket har to grunde.
Den ene grund er, at Dansk Bjergklub, som tidligere var primus motor for landets status som lille, men dog seriøs bjergbestigernation, døde for et par år siden, da man lod sig opsluge af Københavns Klatreklub, og derved ofrede disse langsigtede udendørs aktiviteter til fordel for kortlivede indendørs aktiviteter. Og samtidig fjernede klubbens fysiske mødested, hvorigennem jeg fik inspirationen til langt de fleste af mine indlæg på min blog, til fordel for et upersonligt internetforum. Internetfora kan da være meget gode til at skabe kontakter, men det er gennem de fysiske møder med personer at venskaber skabes, uanset hvad Facebook så ellers mener, når de optæller antallet af 'venner'.
Den anden grund er, at det tilbud om aktiviteter med tillid, ansvar, tryghed og vovemod, som bjergbestigningen tidligere gav mig, har jeg nu fundet i bondage. Tillid til, at makkeren, som sikrer rebet, også er i stand til at bremse et livstruende fald, er afløst af tillid til, at bondagemakkeren sørger for at livsnødvendige kropsfunktioner fortsat bliver opretholdt. Ansvaret man som sikrende har for, at uanset hvad den klatrende måtte finde på af forsøg på at overvinde en forhindring, kan han som regel gøre det uskadt takket være min sikring, er afløst af det ansvar jeg som top har for at den bundne kommer uskadt fra seancen, og det gerne med en god oplevelse. Trygheden i at man i sin makker har en person, som kun ønsker en det bedste gælder lige meget om det gælder klatring eller bondage. Og endelig det vovemod man som klatrer har i sin tilgang til nye udfordringer, som man måske aldrig har prøvet før, er afløst af det vovemod over for en ny situation, som man i sin nysgerrighed kan udforske sammen med sin bondagemakker, og som uanset resultatet heraf bidrager til en stigende viden om sin egen krop.
Så de udfordringer, jeg gennem over 30 år har søgt gennem bjergbestigningen får jeg nu i noget nær samme omfang dækket gennem de oplevelser jeg har ved bondage. Og når lejlighed byder sig flytter jeg gerne udendørs, for uanset om vi taler klatring eller bondage føles det nu bedst når aktiviteten finder sted udendørs i Guds frie natur. Rejseaktiviteterne finder faktisk sted i endnu større omfang i dag end for blot fem år siden, for hvis man synes at vi kun er få seriøse bjergbestigere herhjemme er der faktisk langt færre seriøse bondagepartnere; min ven Heiko i Berlin har beregnet, at der måske kun er 200 af slagsen i Tyskland, til trods for at Tyskland har 15 gange flere indbyggere end Danmark. Det betyder så også, at vi betragter hinanden som en stor familie når vi ikke er flere. Og som i klatring er det venskaber for livet, der bliver dannet på den måde. På den måde er vi forbundne i mere end fysisk forstand!
Men tilbage til det oprindelige spørgsmål: Er det så stadig relevant at et gradvist ændret indhold fortsat gemmer sig under navnet ViaAlpina? Burde jeg egentlig ikke flytte alt mit habengut over på en nyt site med et mere tidssvarende navn? Egentlig mener jeg nej, og det ud fra rent praktiske årsager. Jeg har på nuværende tidspunkt over 10.000 filer liggende her i ViaAlpina, og selv om billedfiler og denslags jo bare kan kopieres over til et nyt site, er der stadig over 6.000 filer med links, hvor jeg i hver eneste skal ind og ændre destinationen til det nye navn. Og når jeg tænker på, hvor lang tid det tog i april 2006, hvor jeg bare skulle flytte webhotel, men bevarede navnet, og hvor der var mindre end det halve antal filer, der skulle flyttes, kan jeg ikke forestille mig at jeg nogensinde vil få tid til at lave denne manøvre.
Og vil det overhovedet få nogen betydning for dem, der besøger min side? Det tror jeg nu heller ikke. Tilbage i 2006, hvilket er første år jeg har statistik fra, havde viaalpina.dk 290-370 daglige besøgende, når man fraregner den laveste og den højeste værdi. Og i de seneste 12 måneder juni 2011 til maj 2012 havde sitet 218-300 daglige besøgende, hvilket vil sige at fald i antallet af daglige besøgende på 20-25%. Det kan så være, at jeg har mistet henved en fjerdedel af de daglige 'kunder' ved at trappe ned på nyheder fra bjergbestigningens verden. Men over 200 gæster om dagen er jeg da bestemt stadig tilfreds med, og de 70 gæster, som nu ikke længere har interesse i at besøge viaalpina.dk må så bare gå et andet sted hen. Sandsynligvis til udenlandske portaler, ligesom en stor del af Dansk Bjergklubs tidligere medlemmer!



  Tidligere nyhedsbreve:
20. maj 2012 Forsøg på Californias top
30. april 2012 IFSC bringer mig til Bratislava
31. marts 2012 En tur på River Walk i Lansing
27. februar 2012 Gradvis introduktion af Hallandsleden
29. januar 2012 På opdagelse i Valle de Colorado
2011 Nyhedsbreve 2011