Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Ulrichshorn
 
 Opdateret 20-01-05  
Roccia Nera

Ulrichshorn    3925m

Ulrichshorn set fra Nadelhorn NE-grat

Ulrichshorn set fra Nadelhorn NE-grat (SW) med Windjoch i bunden af billedet. I baggrunden til højre Fletschhorn og Lagginhorn.

Ulrichshorn er en geografisk vigtig top, der forbinder Nadelgrat med Balfrin-gruppen, de to bjergkæder som omkranser Riedgletscher. Set nede fra Saastal virker Ulrichshorn som den højeste Mischabel-top, takket være sin fremskudte position mod øst. Ulrichshorn kan let bestiges fra både Mischabel- og Bordierhütte, og byder på den mest imponerende udsigt mod Lenzspitze og Nadelgrat.

Førstebesteget: 1848 (N-graten)
Kort: Blad 1328 Randa
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) SW-graten fra Mischabelhütte via Windjoch. 2 timer, WS, 596hm.
  Normalvejen fra Mischabelhütte, og en hurtig tur som også kan gøres i tvivlsomt vejr.
  Fra Mischabelhütte, 3329m, fører en utydelig sti op over klipperyggen lige bag hytten. Ruten op er markeret med røser, men man kan stort set klatre hvor man vil. Efter 300m opstigning flader graten ud og bliver bredere, 45 min. Herfra kan man uden problemer stige ud på Hohbalmgletscher, som man krydser i en stor højrekurve til foden af Windjoch. Man stiger op over sneflanken som fører op mod passet, og når dette fra højre, 45 min. Nu holder man til venstre og følger graten til toppen af Ulrichshorn, ½ time. Graten er smal og ofte iset, men kan med steigeisen bestiges uden problemer. Ialt 2 timer i opstigning, 1 time i nedstigning.

B) N-graten fra Bordierhütte via Riedpass. 3½ time, WS, 1039hm.
  Denne rute er den letteste på Ulrichshorn, og benyttes ofte til en overskridning af Ulrichshorn fra Bordierhütte til Mischabelhütte.
  Fra Bordierhütte, 2886m, fører en sti over til Riedgletscherens nordlige sidemoræne, som man følger til dennes øverste ende i ca. 3100m, hvor man stiger ud på Riedgletscher, 45 min. Ude på gletscheren stiger man op i en stor højrekurve til foden af Balfrins SW-grat, 3376m. Ved gode sneforhold kan man fortsætte på gletscheren mellem graten og et isfald til højre, men er der for mange spalter må man i stedet benytte sig af de nederste, løse klipper på SW-graten. Man når således op til det øvre, flade gletscherbækken, 1¼ time. Nu stiger man opad i retning af Ulrichshorn (S), og i ca. 3500m deler sporet sig. Det højre stiger op til Windjoch, men vi vælger det venstre, som stiger østover til Riedpass, 3565m, 45 min. Fra passet stiger man op over den brede sneflanke, og en kort snegrat fører til toppen af Ulrichshorn, 45 min. Ialt 3½ time i opstigning, 2 timer i nedstigning.

C) W-flanken fra Riedgletscher. 2 timer, S-, 42°, 265hm.
  Denne lille sneflanke er noget overset, men byder på en god mulighed for at træne på en lille isvæg.
  Fra Mischabelhütte når man indstigningen ved at følge rute A) til Windjoch og stige ned over nordsiden til foden af væggen, 2 timer. Fra Bordierhütte når man indstigningen ved at følge rute B) til hvor sporet deler sig i 3500m, og herfra stige direkte til foden af væggen, 3½ time. Fra indstigningen i ca. 3660m i faldlinien af toppen finder man en vej over den mægtige bergschrund, og stiger herefter direkte op over den stejle væg mod toppen, 2 timer. Væggens stejlhed aftager med højden, men den øverste del er næsten altid iset. Ialt 4 eller 5½ time i opstigning alt efter tilgang.

Ulrichshorn set fra Nadelhorn NE-grat

Interne links:

Mischabelhütte
Bordierhütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Saastal
Generel information om Saastal
Artikel: En anden måde...
Eksterne links:

Mischabelhütte
Bordierhütte
SAC bjerghytter
Turistinformation Saastal