Navigation:    
Start  >  Nyheder  > 27. juli 2016
 
 Uploaded 27-07-16  

Seneste nyheder:

27. juli 2016 50 år med Harrestrup Å
  Når nu jeg er tvunget til at lægge større bjergture - eller blot mindre bjergture - på hylden for en periode, er det trods alt alligevel dejligt når man kan få sine oplevelser i mindre målestok. Selv om det trods alt ikke giver de samme flotte bjergbilleder som jeg kunne levere i gamle dage - og de mange gallerier jeg kunne have produceret på baggrund af mange års bjergbestigninger ikke kan leveres her. Idet de ikke ligger i det digitale format, som er nødvendigt hvis jeg vil præsentere nogle billeder her.
Vi har mange spændende steder her i landet, som der godt nok ikke er mange der tænker nærmere over i dagligdagen, men i mangel af floder her til lands har vi jo et pænt udvalg af åer. Selv om mange af disse er blevet rørlagt gennem tiderne for at landbrugere og byplanlæggere kan få et par kvadratmeter marginaljord mere at boltre sig på.
En af de åer, som for mit vedkommende knytter sig til både fortid og nutid, er Harrestrup Å. Denne å udspringer i et moseområde syd for Ballerup og flyder adstadigt østpå mod udløbet i Øresund ved Kalvebod. Allerede i 60'erne lærte jeg denne å at kende når jeg med familien tog på udflugt til sommerhuset i Kildegården i Skovlundes sydlige udkant, og da jeg senere fik min egen lejlighed på Østerbro kunne jeg selv cykle derud.
Det var så kun den øverste del af åen jeg lærte at kende på den måde, men senere lærte jeg det mellemste løb at kende da jeg med min bjergkammerat Per Bager ofte tog ud at løbe rundt om Damhussøen, som består af opdæmmet vand fra denne å, opsamlet ved Roskildevejens dæmning, og hvorfra åens vand for flere hundrede år siden indgik i vandforsyningen til København.
Det var således kun den nederste del af åen, udløbet i Øresund, jeg ikke havde bevæget mig langs med, så den del tog jeg ud for at kigge på for et par dage siden, men det var ikke specielt anbefalelsesværdigt. For ligesom alle andre steder i København var stien langs åen gravet op med uregelmæssige mellemrum og man var henvist til alternative ruter. Og den afskiltning der var viste kun til nærmeste større vej, men aldrig tilbage til åen.
Men her og nu vil jeg kun beskæftige mig med den højest beliggende del af Harrestrup Å, nemlig etapen fra Husum til Ballerup.
Juli måneds galleri: Langs Harrestrup Å



  Tidligere nyhedsbreve:
26. juni 2016 En bjergtur jeg stadig burde kunne gennemføre
30. maj 2016 En naturoplevelse i det gamle DDR
28. april 2016 En miniferie til Alperne
22. marts 2016 I Washingtons skærgård
29. februar 2016 På jagt efter nye lejrpladser
25. januar 2016 Iran på vej mod et nyt turist-boom
2015 Nyhedsbreve 2015.