Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  >  Skåne  > Sverige på langs,
Etape 3
 Opdateret 22-06-06
1 2 3 4 5
Skäralid

Sverige på langs

Etape 3: Ludvigsborg - Hörby - Rolsberga
Skåneleden / Nord till Sydleden 9-10a

30km, 3 dage
Som de andre sydlige etaper af den lange vandretur på langs af Sverige er også denne etape "vendt om", idet hele etapen følger Skåneledens "Nord till Sydleden", og ved at vandre fra nord mod syd vandres i samme retning som den officielle turbeskrivelse. Med udgangspunkt i Ludvigsborg, en lille landsby mellem Höör og Hörby, fører denne etape os definitivt ud af det store skovland som ellers dækker det meste af Sverige. Efter Hörby forlader vi skoven og vandrer ud langs Ringsjön, Skånes største sø, og videre sydpå gennem et udstrakt landbrugsområde. Ruten går overvejende ad først skovstier, senere markveje og stier, og passerer en række landsbyer undervejs. Dette område var i starten af forrige århundrede gennemkrydset af jernbaner, men de fleste er nu nedlagt og danner adskillige steder underlag for Skåneleden. Etapen tager sin afslutning ved Rolsberga trafikplads nær Gudmuntorp.

Bortset fra tilslutningsruten Ludvigsborg-Bjäveröd er hele ruten afmærket med orange bånd eller farve på træer og stolper.
Kort: Skåneleden/Nord till Sydleden del 1 (i samtryk med rutebeskrivelse).


Den frodige sumpskov langs Kvesarumsån.
Den frodige sumpskov langs Kvesarumsån.

Henrejse

Fra Malmö til Höör kører pågatåg og Øresundstog, herfra kører på hverdage regelmæssigt bus til Ludvigsborg, samlet rejsetid godt 1 time. Bemærk at bussen mellem Höör og Ludvigsborg ikke kan påregnes at køre lørdag-søndag; i det tilfælde må man fra Höör vandre ind til Misseröd og herfra følge Skåneleden mod syd til Bjäveröd, hvilket forlænger første dagsmarch med 5km (Sverige på langs' Etape 4).
Find køreplan herDagsetaper

Dag 1: Ludvigsborg - Bjäveröd, 3km
Dag 2: Bjäveröd - Hörby Ringsjöstrand, 16km
Dag 3: Hörby Ringsjöstrand - Rolsberga, 11kmHjemrejse

Fra Rolsberga trafikplads kører SkåneExpressen i 2-timersdrift til Lund, og herfra kører pågatåg og Øresundstog til Malmö, endvidere har SkåneExpressen også en del ture direkte fra Rolsberga til Malmö, rejsetid i begge tilfælde cirka tre kvarter.
Find køreplan her
Turbeskrivelse

Dag 1    Ludvigsborg - Bjäveröd, 3km
   Fra busstoppestedet i Ludvigsborg følger vi Ludvigsborgvägen mod nordøst, op langs Kvesarumsån, og når efter en god halv time frem til fiskedammen ved Bjäveröd, 3km, med både vand, toilet og overdækkede borde og bænke. Skåneledens vindskydd ligger ca. 150m fra dammen ud langs højspændingsmasterne. Vandhanen på stedet er lukket om vinteren, i det tilfælde kan man tage vand fra åen der løber ud i søen; som man dog bør koge først. Her møder vi både "Ås till Åsleden" (Skåneleden midt, Etape 3) og "Nord till Sydleden", som vi skal følge det næste par dage. Med en tidlig start kan man i øvrigt uden problemer gå både denne og den næste etape på en enkelt dag.

Dag 2    Bjäveröd - Hörby Ringsjöstrand, 16km
   Fra Bjäveröd følger vi Skåneleden mod sydvest, først ned gennem den enestående sumpskov langs Kvesarumsån, som let passeres ad en lang spang. Fremme ved Hanakällen, 2km, med dejligt friskt vand, siger vi farvel til "Ås till Åsleden" (Skåneleden midt, Etape 3), som her drejer fra mod øst i retning af Ekeröd. Vi fortsætter i stedet ad "Nord till Sydleden" mod syd i retning mod Hörby og kommer ind i et område med mere intensivt skovbrug. Her er der oprettet en informationscentral der fortæller en del om skovbruget og naturen, samt giver et kendskab til de forskellige træsorter. En længere nedstigning bringer os ned til landevejen ved Kulleröd, 9km, hvorfra stien nu følger den nedlagte jernbane mellem Höör og Hörby. Vi følger banelegemet næsten ind til Hörbys gamle station, 11km, og fortsætter man ind i byens centrum er der ud over busforbindelser også mulighed for at købe ind til frokosten.
   Vi forlader dog Hörby ad en anden nedlagt jernbane, denne gang jernbanen mod Eslöv, og lægger nu skoven bag os. Resten af etapen forløber overvejende i åbent terræn. Vi passerer gennem Osbyholm, 14km (bus og indkøbsmulighed), krydser under E22 og når snart efter frem til Östra Ringsjön hvor overnatningspladsen er beliggende ved stranden i søens sydøstlige hjørne, 16km. Nedgangen til vindskyddet går gennem et sommerhuskvarter og kan let overses fra denne side. Se efter markeringen ud for det første markdige efter campingpladsens P-plads. Vindskyddet ligger kun få meter fra campingen og benytter dennes faciliteter.

Dag 3    Hörby Ringsjöstrand - Rolsberga, 11km
   Fra overnatningspladsen fortsætter stien på det gamle jernbanelegeme langs med sydsiden af Östra Ringsjön med en glimrende udsigt over søen mod Bosjökloster på den anden side. Godt halvvejs passerer man den gamle Fogdarp station med et gammelt vandtårn til damplokomotiverne, hvor en del af pumpeværket stadig er intakt. Vi når frem til Pinedalen, 5km, og forlader her sø og jernbane for at fortsætte op gennem dalen. Pinedalen er et ganske interessant naturområde med en spændende flora og fauna i en meget varieret løvskov. Vi passerer gennem Gudmuntorp, 9km, krydser riksväg 23 og når frem til Rolsberga. Her krydser vi E22 og følger den gamle landevej på sydsiden af denne, passerer et cafeteria hvor man over en kop kaffe kan afvente bussen, og når efter kort tid frem til Rolsberga trafikplads med busholdeplads, 11km.

Vandret november 2002 soloInterne links:

Sverige på langs
Sverige på langs 2: Rolsberga-Genarp
Sverige på langs 4: Hässleholm-Ludvigsborg
Skåneleden midt 3: Röstånga - Ekeröd
Skåneleden
Allemansrätten
Eksterne links:

Skåneleden
Bosjökloster
Skånetrafiken