Navigation: Quicklink   
Start > Vandring > Sverige > Skåne > Skåneleden midt
> Etape 3
 Opdateret 22-06-06
1 2 3 4 5
Skäralid

Skåneleden midt

Etape 3: Röstånga - Frostavallen - Ekeröd
Skåneleden / Ås till Åsleden 5b-12a

55km, 3 dage
En forholdsvis fredsommelig vandretur som forløber i det bølgende skovland mellem Söderåsen og Romeleåsen. Med udgangspunkt i Röstånga vandrer man op gennem Jällabjärs naturreservat og videre gennem det overvejende skovklædte landskab nord for Höör. Her nord for Söderåsen bliver landskabet mere øde og der er længere mellem bebyggelserne. Etapen slutter ved holdepladsen Ekeröd ved hovedvej E22, er forholdsvis letgået med mange faciliteter undervejs og velegnet for begyndere.

Hele ruten er afmærket med orange bånd eller farve på træer og stolper.
Kort: Skåneleden/Ås till Åsleden (i samtryk med rutebeskrivelse).


Efter en lang vandredag når vi Laxsjön ved Frostavallen ved solnedgangstide.
Efter en lang vandredag når vi Laxsjön ved Frostavallen ved solnedgangstide.

Henrejse

Fra Helsingborg eller Malmö kører regelmæssigt bus til Kågeröd, ofte med skift i Landskrona eller Teckomatorp, herfra videre med bus til Röstånga, samlet rejsetid ca. 1 time plus skiftetid. Bemærk at bussen til Röstånga i weekenden som oftest erstattes af taxa (til normal buspris) og skal bestilles i forvejen, nærmere information herom i køreplanen.
Find køreplan herDagsetaper

Dag 1: Röstånga - Jällabjär, 4km
Dag 2: Jällabjär - Maglebjär, 27km
Dag 3: Maglebjär - Ekeröd, 24kmHjemrejse

Fra Ekeröd kører Skåneekspressen regelmæssigt bus til Lund eller Malmö, rejsetid knap 1 time.
Find køreplan her
Turbeskrivelse
 
Dag 1    Röstånga - Jällabjär, 4km
   Fra busstationen i Röstånga, en lille by med diverse provianteringsmuligheder, går vi få hundrede meter mod nord og når Skåneleden ved byens gamle jernbanestation, der i dag er galleri. Vi følger landevejen til Kolema, hvorfra det i åbent landskab går til overnatningspladsen Jällabjär, der er beliggende beskyttet inde i skoven og har både vandpost samt vindskydd og toilet. Denne etapeinddeling er praktisk hvis man kun har en weekend med afgang fredag efter arbejdstid, men har man en fuld tredages vil man selvfølgelig gå videre til eksempelvis lejrpladsen ved Södra Hultarp, 12 km længere fremme.
 
Dag 2    Jällabjär - Maglebjär, 27km
   Fra overnatningspladsen vandrer vi ind i naturreservatet Jällabjär, der er en gammel vulkankegle der er blevet nedslidt under istiden, således at kun den hårde basalt står tilbage. Fra toppen nyder man en fin udsigt til de fleste sider. Vi forlader Jällabjär og når ud til en landevej, som man følger til Anderstorp, 4km. Vi stiger nu op over et højdedrag med en åben og usædvanlig eneskov, der bestemt er værd at dvæle ved. På den anden side går det stejlt ned mod Rönne å, som er en af Skånes største åer. Stien fører op over Natthall, en isoleret klippeknude ved åen, og krydser så endelig åen over en lang bro. Doven og mægtig flyder åen forbi, og om sommeren kan der være livlig trafik af kanoer på åen. På åens østside når vi lejrpladsen Djupadal, en plads der dog mest servicerer kanofolket, 8km. Umiddelbart efter når vi frem til landevejen, som vi følger frem til Södra Hultarp, hvor man finder endnu en lejrplads, 12km. Fra lejrpladsen fortsætter vi ind i skoven og stiger så op på Allarpsberg, der ligesom Jällabjär er en relikt fra en tidligere vulkan. Heroppe kan man tage en velfortjent frokostpause, 14km.
   Vi stiger nu mod øst ned fra Allarpsberg og følger en grusvej til Hallaröd. Nu følger et lidt kedeligt afsnit ad den snorlige landevej mod Norra Rörum, som vi dog forlader efter halvanden km, hvorefter vi ad en skovvej når frem i nærheden af Dagstorpssjön, 20km. Skåneleden passerer søen oppe i bakkerne på et par hundrede meters afstand, men en afstikker ned til søen er en behagelig afveksling med mulighed for en frisk dukkert. Kort efter søen drejer Skåneleden ned ad en fin sti, som snor sig gennem skoven i sydlig retning. Vi er nu ved at nærme os Frostavallen, som gennem årtier har været et meget populært udflugtsområde for indbyggerne i Lund og Malmö. Her findes adskillige velholdte stier, og med udgangspunkt i Frostavallen er der også mulighed for blot at vandre en endagstur. Vi når frem til Frostavallens turiststation, som er smukt beliggende ned til Laxsjön, og hvor der er mulighed for både kaffe og kage samt egentlig restauration, idet Frostavallen har fulde serveringsrettigheder, 25km. En pause her kan varmt anbefales, og har man tid kan man også besøge den lokale dyrepark, hvor man finder mange karakteristiske skandinaviske dyr. Fra Frostavallen fører den markerede sti rundt om Laxsjön og møder snart Skåneledens Nord till Sydleden, som her kommer ned fra Hässleholm. (Sverige på langs' Etape 4). Her smelter de to ruter sammen og fører ind gennem skoven frem til overnatningspladsen ved Maglebjär, 27km. Denne lejrplads er fælles med andendagen på Sverige på langs, Etape 4, er forsynet med vindskydd, og der er vand og toilet ved grusvejen.
 
Dag 3    Maglebjär - Ekeröd, 24km
   Vi fortsætter østover fælles med Nord till Sydleden, og når snart frem til Sjunnerup. Her var tidligere jernbanestation, men i dag er både station og overgang lukket, så ruten fører i dag i en stor slynge nordover for at passere jernbanen. Vel tilbage på den anden side af Sjunnerup fører ruten ud i en rørmose, som til tider kan være ganske fugtig. Stien følger et kort øjeblik mosens nordlige kant, men fører så ind i skoven og omgår derved mosen gennem tæt underskov. Har det regnet meget må det anbefales i stedet at følge landevejen frem til hovedvejen mellem Höör og Hässleholm (bus) og følge denne mod nord til man fanger ruten igen, 4km. Vi forlader hovedvejen ind i skoven, her overvejende bøgeskov, og passerer et par vandingshuller inden vi når frem til lejrpladsen ved Onsvalakällan, 8km. Her er der vindskydd og selve kilden (tidvist udtørret) ligger et par hundrede meter længere fremme ad stien. Vi følger grusvejen mod syd, passerer en sø med fiskeopdræt og når frem til landevejen mellem Höör og Södra Rörum, 9km, herfra videre på den anden side ned ad en snorlige skovvej, som efter et par afsluttende sving når frem til lejrpladsen ved Bjäveröd, 12km, med både vindskydd, vand, toilet og fiskedam, et passende sted at holde frokostpausen.
   Fra Bjäveröd følger vi Skåneleden videre mod sydvest. Fremme ved Hanakällen, 14km, med dejligt friskt vand, siger vi farvel til Nord till Sydleden (Sverige på langs' Etape 3), som her fortsætter mod syd i retning af Hörby. Vi fortsætter i stedet videre ad Ås till Åsleden mod øst i retning mod Ekeröd. Vi krydser landevejen mellem Hörby og Södra Rörum og fortsætter op over højplateauet til Stångbacken, som dog omgås på nordsiden, 20km. Efter en kort nedstigning fortsætter stien i overvejende fladt terræn gennem skoven til lejrpladsen ved Ekeröd, 23km. Vi lader dog vindskyddet ligge i denne omgang og fortsætter yderligere en bid vej frem til Ekeröd trafikplads ved hovedvej E22 med busholdeplads, 24km. Her findes også både motel og cafeteria hvor man kan fordrive ventetiden indtil bussen kører tilbage mod Malmö.

Vandret juni 1999 med Allan HilligerInterne links:

Skåneleden midt 2: Åstorp - Röstånga
Skåneleden midt 4: Ekeröd - Eljaröd
Sverige på langs 4: Hässleholm-Ludvigsborg
Sverige på langs 3: Ludvigsborg-Rolsberga
Skåneleden
Allemansrätten
Eksterne links:

Skåneleden
Frostavallen
Skånes Dyrepark
Skånetrafiken