Navigation:    
Start > Vandring > Sverige > Skåne > Skåneleden nord
> Etape 4
 Opdateret 22-06-06
2 3 4 5 6

Skåneleden nord

Etape 4: Åsljunga - Koarp
Skåneleden / Kust till Kustleden 12b-13

25km, 2 dage
Ligesom de andre etaper på denne vestlige del af Skåneleden nord er også denne etape "vendt om", idet hele etapen følger Skåneledens "Kust till Kustleden", og ved at vandre fra øst mod vest vandres i samme retning som den officielle turbeskrivelse. Denne korte etape tager udgangspunkt i Åsljunga og fører op over Hallandsåsen gennem et afvekslende og meget naturskønt område. Etapen slutter ved Koarp, et punkt som ganske vist ikke kan nås med offentlig transport, men som rutemæssigt er et vitalt knudepunkt hvor Skåneleden og Hallandsleden bindes sammen. Det vil derfor falde naturligt at fortsætte ad Etape 3 frem til Båstad, en samlet strækning på 54 km. Ruten følger overvejende fine skovstier og til dels gode grusveje, og er markeret på hele strækningen.

Ruten er enkelte steder temmelig utydelig, efter stormfaldet i 2005, men hele ruten er meget godt afmærket med orange bånd eller farve på træer og stolper.
Kort: Skåneleden/Kust till Kustleden del 2 (i samtryk med rutebeskrivelse).De enebærklædte højdedrag på Hallandsåsen er beskyttet som naturreservat.

Henrejse

Fra Helsingborg kører ekspresbus flere gange dagligt til Åsljunga, rejsetid 1 time.
Find køreplan herDagsetaper

Dag 1: Åsljunga - Bjärabygget, 8km
Dag 2: Bjärabygget - Koarp, 17kmHjemrejse

Som ovenfor nævnt kan Koarp ikke nås med offentlig transport, men for bilende er der en stor parkeringsplads lige ved siden af overnatningspladsen. Nærmeste busstop er i Våxtorp, 7-8 km mod nord, og har man ikke adgang til bil vil det derfor være nærliggende at kombinere denne etape med Skåneleden nords etape 3 til Koarp eller måske fortsætte ad Hallandsleden til Knäred.
Find køreplan her
Turbeskrivelse

Dag 1    Åsljunga - Bjärabygget, 8km
   For nogle år siden forløb denne etape fem km længere frem til en overnatningsplads ved Björnamossa, men i 2003 blev denne plads nedlagt og afløst af den nye plads ved Bjärabygget. Denne noget korte etape tager således sin begyndelse ved Europavej 4, hvor vi står af bussen ved N. Sonnarpsvägen centralt i Åsljunga, og straks vi står af ser vi de første markeringer på Skåneleden. Vi følger dem ad en mindre vej mod W, parallelt med Europavejen, og når vi har forladt byen stiger ruten ad en sti stejlt op til højre og når frem til Åsljungagården, med fine udsigter over landskabet. Stien følger nu en kraftledning gennem et større og velspånget moseområde, og når kort efter frem til den nye overnatningsplads ved Bjärabygget med vindskydd, bålplads og toilet, 8km.

Dag 2    Bjärabygget - Koarp, 17km
   Efter den korte og forholdsvis lette etape dagen før bliver denne dagsetape noget mere kuperet. Vi forlader overnatningspladsen og kommer straks efter ud i Store Ömosse, hvor der igennem generationer er blevet gravet tørv, hvilket der stadig kan ses tydelige spor af den dag i dag. Efter at have krydset Riksväg 24 kommer vi til Lemmeshult, 2km, hvor man kan bese en gammel milepæl fra 1764 der angiver at der er en halv mil til Örkelljunga. Den næste time eller to fører stien videre gennem granskoven ad for det meste skovveje, men så bliver terrænet mere kuperet. Vi kommer frem til Snibe Stuga, en tidligere grotte i et klippemassiv, som er blevet fritlagt i den seneste istid. Grotten er i dag delvist styrtet sammen, men det er stadig en interessant seværdighed, 9km. Kort efter fører stien ud over en stor og åben lynghede, med enebærkrat og træer i grupper, 10km. Landskabet er her meget kuperet, og fra toppen af bakkerne er der en overraskende god udsigt over det vidtstrakte skovland mod nord og øst. Et ideelt sted for at afholde frokostpausen.
   Længere fremme dykker stien atter ind i skoven igen, og man når frem til Stavershult, 13km, med flere stejle skrænter - man fornemmer virkelig at istidsgletscherne har rodet rundt i landskabet her. Vi er nu tilbage på Hallandsåsens højplateau igen, og ruten fører nu ad små grusveje mod Koarp. Vi kommer ud på landevejen, der krydser Hallandsåsen fra Våxtorp, 16km, og følger kort denne mod højre. Snart efter går det dog ad en bivej mod W igen, og snart efter står vi ved overnatningspladsen ved Koarp, 17km. På pladsen er der to vindskydd, bålplads, toilet og affaldsspand, mens vand kan hentes ved bygningen skråt overfor. I Koarp møder vi endvidere Hallandsleden, som kan give en alternativ vandrerute videre frem.

Vandret oktober 2003 med Team AberjaroInterne links:

Skåneleden nord 5: Åsljunga-Vittsjö
Skåneleden nord 3: Koarp-Båstad
Markaryd Vest 1: Markaryd-Koarp
Skåneleden
Allemansrätten
Eksterne links:

Skåneleden
Hallandstrafiken
Skånetrafiken