Dom set fra Nadelhorn Rebledertur

Randa

uge 31, 27. juli - 2. august 2002

Da jeg sidste sommer afholdt Dansk Bjergklubs første rebledertur til Saas Grund var det med en pæn succes, idet de otte deltagere tilsammen fik foretaget ikke fære end 32 bestigninger i løbet af den uge. Jeg er efterfølgende blevet bedt om at gentage turen, men nu er det sådan, at de her reblederture har det formål at introducere klubbens medlemmer på nye områder. Og da der jo netop har været afholdt en rebledertur til Saas Grund er det jo ikke længere et nyt område, og turen kan følgelig heller ikke gentages foreløbig. I stedet har jeg derfor i år valgt at tilbyde en tur til nabodalen, den ganske berømte Mattertal, kendt for både Zermatt og sit matte Horn. Det er dog ikke Zermatt der er målet for reblederturen, men derimod Randa, en lille by længere nede i dalen for foden af Dom og Weisshorn, to af de højeste bjerge i Schweiz.

Intet andet sted i Alperne finder man en sådan koncentration af høje bjerge som omkring Mattertal, og omkring halvdelen af alle bjergtoppe i Alperne over 4000m kan bestiges fra Mattertal. Der er langt over 100 bjergtoppe som kan bestiges fra Mattertal, så uanset hvilken interesse man måtte have inden for bjergbestigning finder man her et bredt udvalg af turmuligheder. Populæreste mål er uden tvivl Breithorn (4164m), som er en ganske let gletscher- og snetur fra det højtliggende udgangspunkt i svævebanestationen Klein Matterhorn. En lidt mere seriøs bestigning i samme genre er Dom (4545m), som samtidig er det bjerg i Alperne som kræver den højeste opstigning af sin bestiger: udgangspunktet for bestigningen er i 1408m, og der er ikke mulighed for at afkorte turen med bjergbaner. Det mest berømte bjerg er uden tvivl Matterhorn (4478m), men for at bestige dette bjerg bør man være temmelig rutineret eller købe sig til en guide. I stedet kan Rimpfischhorn (4199m) kraftigt anbefales, da man på dette bjerg møder stort set alle alpine terræner på en objektiv sikker rute - og udsigten er fuldt på højde med den fra Matterhorn. Et andet lønnende bjerg er Alphubel (4206m), der er en klassisk bjergbestigning, der afsluttes med en flot og eksponeret snegrat. En lang række andre bjerge er også ganske interessante, men jeg bør her nok også nævne Oberrothorn (3415m), som er Alpernes højeste vandretop, og som samtidig har en fremragende udsigt til alle dalens bjerge; et must at besøge hvis man ikke har været i Mattertal før.

Reblederturen bliver støttet af Dansk Bjergklub således, at klubben betaler halvdelen af reblederens udgifter, dog max. 1.500 kr, mens reblederturens deltagere i fællesskab betaler den resterende andel, antageligt ca. 250 kr. pr. deltager. Formålet med disse reblederture er dels at give klubbens medlemmer mulighed for at lære et nye klatre- eller bjergområde at kende, og dels at give nye medlemmer mulighed for at komme afsted på en fælles tur med andre af klubbens medlemmer. Reblederens opgave på reblederturen vil være at fungere som en slags rejseleder, der på lokaliteten kan bistå med rådgivning om rutevalg i forhold til den enkeltes kvalifikationer og forholdene på stedet. Der er således ikke tale om noget kursus, og der ligger heller ikke nogen forpligtelse for reblederen til at deltage i de ture der finder sted, reblederens opgave er af rådgivningsmæssig art, omend ikke det kan undgås at en vis deltagelse vil finde sted.

Tilmelding senest 11. juli 2002 til via(at)viaalpina(dot)dk.
Yderligere oplysninger:

Generelt:
Generelle informationer om Mattertal
Generelle informationer om Randa
Transportmuligheder til Randa
Vandring i Mattertal
Randaskreddet 1991

Hytter:
Information om bjerghytterne
Europahütte
Domhütte
Weisshornhütte
Kinhütte
Øvrige hytter i Mattertal

Randa med Camping Atermenzen markeret
Reblederturen har basislejr på Camping Atermenzen midtvejs mellem Randa og Täsch.

Tolv gode bestigningsmuligheder fra Randa og Mattertal:
Oberrothorn 3415m, S-flanken via Tufterchumme, Alpernes højeste vandretop med god sti hele vejen og med udsigt til alle dalens bjerge, 4 timer fra Sunnegga (L).
Mettelhorn 3406m, W-flanken, en længere vandretur i blidt terræn med afslutning over en let gletscher og en imponerende udsigt til Weisshorn, 5 time fra Zermatt (L).
Breithorn 4164m, SW-flanken, en meget populær rute på Alpernes letteste firetusinder, 3 timer fra Rifugio Teodulo (L).
Rimpfischhorn 4199m, WSW-graten, en objektiv sikker rute i et meget afvekslende terræn fører frem til en af de bedste udsigtstoppe i Mattertal, 5 timer fra Fluhalp (WS).
Dufourspitze 4634m, W-graten, en lang gletscherbestigning, afsluttet med lettere klippeklatring fører frem til toppen af Monte Rosa, Schweiz' højeste og Alpernes næsthøjeste bjerg, 7 timer fra Monte Rosa-Hütte (WS).
Alphubel 4206m, SE-graten, en elegant rute, der er både populær og veltrådt, og som afsluttes med en stejl og eksponeret isgrat, 4 time fra Täschhütte (WS+).
Dom 4545m, overskridning med opstigning ad Festigrat og nedstigning over N-flanken, denne flotte overskridning på det højeste bjerg i Mischabelgruppen forløber næsten udelukkende i sne og is, 9 timer fra Domhütte til toppen og tilbage til hytten (WS+).
Pollux 4092m, N-graten, en meget overset, men lang og flot rute i et storslået alpint landskab med udgangspunkt i en eminent bivuakplads, 6 timer fra Schwärze (ZS-).
Täschhorn 4490m, SE-graten, en klassisk walliser gratrute, der overvejende forløber i god klippe, 5 timer fra Mischabeljoch Biwak (ZS).
Ober Gabelhorn 4062m, SW-graten eller Arbengrat, en interessant alpin klatretur på god klippe, og med en fremragende udsigt til Matterhorn, 5 timer fra Arbenbiwak (ZS).
Unter Gabelhorn 3391m, SE-graten, en fin vandretur i let terræn fører op til en forrevet klippegrat, der fører til toppen i fornøjelig klatring, 6 timer fra Zermatt (ZS+).
Liskamm 4527m, NE-væggen, en 700 meter høj isvæg på et bjerg af nærmest Himalaya-agtig karakter, omgivet af den største koncentration af høje bjerge i Alperne, 11 timer fra Monte Rosa-Hütte (SS).

Galleri:
Bestigning af Alphubel
Rebledertur til Fluchthorn

Turberetning:
Rebledertur Saas Grund 2001

Opdateret 24.01.04